smalle-banner-cab-5.jpg

Handelsagenten

Wil je jouw bedrijf op de Franse markt lanceren? Ben je op zoek naar een Franse handelsagent die de lokale markt goed kent en een schakel kan vormen tussen jouw bedrijf en de Franse klanten? Neem dan contact op met ons! France-Compagnie kan je helpen om de juiste zakenpartner in Frankrijk te vinden. 

Met een Franse collega die voor jou de klanten gaat bemiddelen, zijn de mogelijke verschillen in taal en cultuur tijdens het commerciële proces gemakkelijk te overbruggen. Een Franse handelsagent kent de Franse manier van zakendoen, heeft kennis van de wet- en regelgeving in Frankrijk en heeft vaak al een netwerk in zijn regio. 

Een handelsagent wordt “agent commercial” in het Frans genoemd. Een andere beroep dat heel veel op dat van de handelsagent lijkt  is dat van een“VRP”, ofwel “Voyageur, représentant placier”. Dit is echt een typisch Frans beroep . Maar let wel op: VRP’s zijn geen zelfstandige ondernemers, maar werknemers. Ze krijgen een salaris en hun werkgever betaalt de premies voor de sociale verzekering. Daarom adviseren we je om met een handelsagent te werken, vooral als je een klein bedrijf hebt met weinig kennis van de Franse markt.

Een ‘agent commercial’, ofwel handelsagent,  is en zelfstandig, onafhankelijk tussenpersoon. Als beloning voor zijn werk krijgt hij commissies. Dit  garandeert betrokkenheid en pro-actief gedrag in het verkoopproces. 

Juridisch gezien is een handelsagent verplicht zich de houden aan de Europese richtlijnen van 18 december 1986. Hierin wordt de wetgeving van de lidstaten van de EU omtrent zelfstandige handelsagenten gecoördineerd. Toch zijn er kleine verschillen tussen het Nederlandse ‘wetboek van koophandel’ en de Franse ‘code du commerce’.

Zo heeft de Franse wetgeving een groter draagvlak voor de zekerheid van een handelsagent dan de Nederlandse wetten. Het is zelfs zo dat een handelsagent in Frankrijk altijd recht heeft op een vergoeding voor zijn werk, ook wanneer het contract met de uiteindelijke klant wordt gebroken, of de handelsagent er niet in slaagt om voor jou de juiste klanten te vinden. Dit recht vervalt natuurlijk wel als er sprake is van een verwijtbare tekortkoming aan de kant van de handelsagent. 

De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de duur van de relatie tussen jou en de agent, de inverstering (tijd en geld) die de agent zelf in het werk steekt, de toegevoegde waarde van een handelsagent.  Zo is het bijvoorbeeld zo dat een handelsagent in Frankrijk aan het einde van zijn contract nog twee jaar recht heeft op een vergoeding berekend op de hoogte van de commissie van de afgelopen drie jaren, terwijl dit in Nederland slechts één jaar is. 

Een ander punt om rekening mee te houden : het gebied waarin de handelsagent werkzaam zal zijn. Zeker omdat Frankrijk veel groter is dan Nederland, waardoor één enkele handelsagent vaak niet in staat is het hele land door te gaan op zoek naar de juiste klanten. Als je als opdrachtgever toch besluit de hele Franse markt te betreden doe je er verstandig aan met meerdere handelsagenten in zee te gaan en de grenzen van iedere agent goed duidelijk te maken: zo voorkom je dat er extra kosten worden gemaakt. Daarnaast zorgen duidelijke grenzen er ook voor dat de eerste handelsagent geen compensatie kan eisen voor mogelijk misgelopen inkomsten. 

Heb je interesse in de mogelijkheden voor een Franse handelsagent, of wil je meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

Terug naar Consulting en Advies

 

 

Vrijblijvend contact opnemen

Interesse? Neem contact met ons op.

Contact opnemen