smalle-banner-cab-3.jpg

Starten in Frankrijk

Gaat u binnenkort starten in Frankrijk? Dan beschikt u binnenkort over een nieuwe afzetmarkt met veel potentie. Er zijn volop kansen voor slimme ondernemers. France-Compagnie heeft een groot netwerk van professionals om u snel en succesvol op weg te helpen!

Over Frankrijk

Frankrijk (officieel: République française) is na Rusland en Oekraïne het grootste land in Europa. Het is dé meest populaire vakantiebestemming van Nederlanders. Dit geldt niet alleen voor de zomer, ook in de winter wordt Frankrijk druk bezocht door de grote variatie aan bezienswaardigheden en mogelijkheden. 

Elke regio in Frankrijk heeft zijn eigen identiteit, maar wat ze verbindt is de Franse manier van leven, of 'Joie de Vivre'. Dit is misschien wel het meest aantrekkelijk aan Frankrijk. Het is dan ook niet zo gek dat er ongeveer 3.000 Nederlanders per jaar emigreren naar Frankrijk en ongeveer 90% hiervan aan de slag gaat als zelfstandig ondernemer.

De Franse markt

Frankrijk is een land met een zeer hoog welvaartsniveau en progressieve ideeën op het gebied van industrie en technologie. Daarnaast is het een van de grootste economieën ter wereld. Frankrijk wordt gezien als een van de zeven grootmachten ter wereld en is na Duitsland de grootste exporteur van West-Europa. 

Naast de toeristische industrie heeft Frankrijk nog meer belangrijke industrieën, zoals: de chemische industrie, agribusiness, spoor-, lucht- en ruimtevaart, energie, de automobielsector en de farmaceutische en cosmetische sector. Frankrijk is de grootste landbouwproducent in Europa en marktleider in de productie van wijn. 

Bedrijf oprichten in Frankrijk

Frankrijk is een land met een eigen identiteit en cultuur en wordt vaak chauvinistisch genoemd.  Het kan dus erg lastig zijn om als buitenlander een bedrijf te starten in Frankrijk. 

Een BV wordt in Frankrijk SARL genoemd, oftewel Société À la Responsabilité Limitée. De oprichtingsfase, of en formation (e.f.) van het bedrijf duurt meestal minimaal een maand. Voordat uw bedrijf uit deze fase kan treden moet er een bedrijfskapitaal van minimaal €1,- op een afgeschermde bankrekening staan. De hoogte van uw bedrijfskapitaal komt op alle officiële documenten van uw bedrijf te staan. Het is dus van belang om te starten met een redelijk hoog kapitaal om vertrouwen te wekken bij leveranciers en andere bedrijfsrelaties. 

Het oprichten van een SARL betekend vooral veel paraphen zetten. Net als bij een BV wordt veel geregeld in de statuten en er wordt verwacht dat deze, allen geparafeerd door elke aandeelhouder, worden gedeponeerd bij ongeveer zes verschillende instanties. Daarnaast wordt er ook verwacht dat de oprichting wordt gepubliceerd in een lokale krant. Dit alles moet uiteraard in het Frans.

Daarnaast is het uiteraard ook mogelijk om een dochterbedrijf te starten in Frankrijk, als u al een bedrijf heeft in Nederland. Hier zijn drie verschillende vormen van: filiale, agence commerciale en bureau de liaison. Neem contact op als u uit wilt zoeken welke vorm het beste bij uw bedrijf past. 

Handelspartner

Veel beginnende exporteurs die nog niet een groot volume kennen, vinden het prettiger om klein te beginnen. In dit soort gevallen kan France-Compagnie uitkomst bieden en optreden als handelspartner of agent in Frankrijk voor uw bedrijf. Als handelsagent bewerkt France-Compagnie de Franse markt met uw verkoop materiaal en tarieven. U blijft ten alle tijde opdrachtgever en de lijn blijft tussen u en uw toekomstige Franse klanten. Wij komen met u een provisie overeen en evalueren regelmatig door voortgang.

Ook onze partner CFCI heeft contact met verschillende handelspartners. Samen zorgen we ervoor dat u in contact komt met een handelspartner die bij uw bedrijf past. 

Vrijblijvend contact opnemen

Interesse? Neem contact met ons op.

Contact opnemen