Handelsagenten

Op naar de Franse markt? Een Franse handelsagent – un agent commercial – kent de markt en klantbehoeften goed en kan een schakel vormen tussen jouw bedrijf en Franse partners en klanten. Iemand vinden in jouw sector die tot de juiste inhoudelijke kennis en commerciële vaardigheden beschikt, beschikbaar is én goed bij de waarden van jouw bedrijf past, is echter een tijdrovende klus.

zakenman met tas

France-Compagnie helpt je de juiste zakenpartner te vinden.

Wij nemen de zorg van het zoeken naar een geschikte agent van je over. We regelen daarnaast de webshopmarketing, kijken of je in aanmerking komt voor de kickstartvoucher en brengen je indien nodig met Franssprekende personeel. Zo heb jij tijd over voor de rest.

Kies voor ons Consultancypakket:

  • Persoonlijk contact

  • Praktisch advies en professionele begeleiding

  • Direct en meetbaar resultaat

Vraag vrijblijvend en gratis een offerte aan!

Waarom een handelsagent?

Internationaliseren betekent handelen volgens nieuwe regels, culturele normen en waarden en dat alles in een nieuwe taal. Een Franse handelsagent kent de Franse manier van zakendoen, heeft kennis van de wet- en regelgeving én beschikt vaak van een handig, professioneel netwerk in zijn regio. Als zelfstandig ondernemer functioneert een handelsagent als onafhankelijk tussenpersoon op basis van commissies op de geleverde diensten. Dit garandeert betrokkenheid en pro-actief gedrag in het hele proces.

Hierin verschilt de handelsagent van de VRP – voyageur, représentant placier: als werknemers krijgen zij van hun werkgever een vast salaris en sociale premies. Voor de MKB’er is juist de handelsagent als zakenpartner dus een interessante keuze.

Nederlandse vs. Franse regelgeving

Juridisch gezien is een handelsagent verplicht zich te houden aan de Europese richtlijnen uit 18 december 1986 omtrent het beroep. Er zijn echter kleine verschillen tussen het Nederlandse Wetboek van Koophandel en de Franse Code du Commerce.

Zo heeft de Franse wetgeving een groter draagvlak voor de zekerheid van een handelsagent: hij heeft bijvoorbeeld altijd recht op een vergoeding voor zijn geleverde werk, ook wanneer hij er niet in slaagt klanten aan je bedrijf te koppelen of wanneer het contract met een klant vroegtijdig wordt gebroken. Let wel: is er sprake van verwijtbare tekortkoming door de handelsagent, dan komt dit recht te vervallen.

De hoogte van de vergoeding voor de handelsagent hangt af van verschillende factoren, zoals de duur van de relatie met je bedrijf, de investering (tijd én geld) die hij in het werk heeft gedaan en zijn toegevoegde waarde. Zo heeft een Franse handelsagent na afloop van het contract nog twee jaar recht op een vergoeding, berekend op de hoogte van de commissie van de drie jaar, terwijl dit in Nederland slechts één jaar is.

Een ander punt om rekening mee te houden: het gebied waarin de handelsagent werkzaam zal zijn. Een groot land als Frankrijk behoeft veel regionale kennis – een enkele handelsagent is daarom niet genoeg om op landelijk niveau de juiste klanten te zoeken en te benaderen. Is Frankrijk in het geheel je nieuwe afzetmarkt? Dan doe je er verstandig aan met meerdere handelsagenten in zee te gaan en de geografische grenzen van eenieder op voorhand te bepalen. Zo voorkom je extra kosten.

Meer weten over de Franse handelsagent en de rol van France-Compagnie? Neem contact op! ▼