Een Franse BV oprichten

Ondernemen in Frankrijk? Of de diensten en handel van je Nederlandse onderneming uitbreiden naar de Franse markt? Dan is het oprichten van een Franse BV (een SARL, SA, of SAS) wel zo handig. Echter, niet alleen de oprichting, maar ook de TVA-aangiftes en de jaarlijkse belastingaangifte zijn een uitdaging. Daarom raden we aan hier hulp bij te zoeken van iemand met kennis van zaken om problemen te voorkomen.

E-commerce Frankrijk

France-Compagnie helpt je bij het opzetten van een Franse BV

Een van de eerste stappen van het uitbreiden naar de Franse markt is het oprichten van een SA, SARL, of SAS. Wij helpen je van A tot Z bij dit proces.

Kies voor ons Consultancypakket:

  • Persoonlijk contact

  • Praktisch advies en professionele begeleiding

  • Direct en meetbaar resultaat

Vraag vrijblijvend en gratis een offerte aan!

La Société à Responsabilité Limitée

Op enkele bijzonderheden na lijkt de SARL – société à responsabilité limitée – sprekend op de Nederlandse BV: de SARL is een besloten vennootschap en wordt opgericht door minimaal twee natuurlijke personen of rechtspersonen. De oprichtingsfase, of en formation (e.f.) van het bedrijf duurt meestal minimaal een maand. Voordat je bedrijf uit deze fase kan treden moet er een bedrijfskapitaal van minimaal €1,- op een afgeschermde bankrekening staan. De hoogte van dit bedrijfskapitaal wordt overigens vermeld op alle officiële documenten van het bedrijf. Om vertrouwen op te wekken bij leveranciers en overige relaties is het daarom handig te starten met voldoende kapitaal.

Zaken omtrent de aandelen (overdracht en eventuele verkoop) en de wijze waarop het bedrijf bestuurd en geadministreerd zal worden staan daarnaast allemaal omschreven in de statuten. Deze worden, allen geparafeerd door elke aandeelhouder, gedeponeerd bij verschillende instanties. Daarnaast wordt de oprichting gepubliceerd in een officiële krant.

Behalve de SARL zijn er nog vele andere rechtsvormen in Frankrijk. De SARL is echter over het algemeen het meest gebruikt door Nederlandse ondernemers die de stap zetten naar de Franse markt. Overige gangbare rechstvormen voor de Nederlandse ondernemer in Frankrijk zijn bijvoorbeeld:

  • EURL (entreprise unipersonelle à responsabilité limitée): enkel één aandeelhouder, maar verder grotendeels vergelijkbaar met de SARL Deze rechtsvorm is het best te vergelijken met een Nederlandse BV met directeur-grootaandeelhouder (DGA).

  • SAS (société par actions simplifiée): één aandeelhouder en een president benodigd. Deze vorm wordt vaak gebruikt voor joint ventures tussen Franse bedrijven en buitenlandse partners, maar ook door Nederlandse ondernemers die in Nederland woonachtig blijven.

  • SA (société anonyme): tenminste zeven (rechts)personen als aandeelhouder. Vergelijkbaar met de Nederlandse NV. Beginkapitaal van € 37.000,- indien geen beroep wordt gedaan op de openbare kapitaalmarkt (besloten SA).

  • ME (micro-entreprise) of AE (auto-entrepreneur): toegankelijke rechtsvorm wanneer het gaat om de oprichting en vereisten omtrent belasting. De mogelijkheid tot het oprichten van deze rechtsvorm is echter gelimiteerd tot een bepaalde hoogte van de omzet.

Help je hulp nodig bij het kiezen van de juiste rechtsvorm voor jouw bedrijf? France-Compagnie brengt je in contact met ons netwerk van juridisch experts. Zo weet je zeker dat je gaat voor een bedrijfsvorm die past bij jouw specifieke situatie. Onze experts kunnen je daarna ook helpen bij de oprichting én belastingaangiftes. Handig, toch? Neem contact met ons op.