Milieutechnologie in Frankrijk

De milieutechnologie sector in Frankrijk is een groeiende sector die zich richt op het ontwikkelen van nieuwe technologieën en innovatieve oplossingen voor milieuproblemen. Frankrijk heeft een ambitieus klimaatbeleid en hoopt hiermee te werken aan een duurzamere wereld en toekomst. Om deze doelen te bereiken, investeert de Franse overheid grootschalig in onderzoek en ontwikkeling.

Een ambitieus klimaatbeleid

De Franse industrie rondom milieutechnologie is goed voor bijna 2% van het totale bbp van Frankrijk en biedt werkgelegenheid aan meer dan 200.000 mensen. De sector is gespecialiseerd in een breed scala aan technologieën, waaronder hernieuwbare energie, energie-efficiëntie, recycling, afvalbeheer, waterbeheer, luchtkwaliteit en klimaatadaptatie.

Frankrijk heeft een ambitieus klimaatbeleid gericht op het halveren van de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 en klimaatneutraal te worden tegen 2050. Om dit te realiseren, steekt de Franse overheid veel energie in het aanmoedigen van investeringen in milieutechnologie en klimaatoplossingen, het bieden van subsidies en fiscale voordelen, en het verhogen van energie-efficiëntie eisen voor bedrijven.

Veel lokale én buitenlandse ondernemers profiteren van de verscheidene ‘steuntjes in de rug’ die door de Franse overheid worden geboden. Er is dan ook een exponentiële groei van startups en scale-ups in de sector die zowel op nationaal als internationaal speelveld opereren. Ook Nederlandse ondernemers profiteren van de Franse ambities: meer en meer innovatieve Nederlandse bedrijven sinds de afgelopen paar jaar hun producten en diensten uit naar de Franse markt.

Vooruitstrevende initiatieven

Enkele initiatieven uit de Franse duurzaamheidssector zijn:

“Plan de relance écologique”: Dit is een groot miljarden-plan dat gericht is op het versterken van de Franse milieutechnologie sector, met name in de sectoren hernieuwbare energie, energie-efficiëntie, recycling en waterbeheer.

“Soutien à la transition énergétique”: Dit is een programma van de Franse overheid dat subsidies biedt aan bedrijven en organisaties die werken aan de ontwikkeling van technologieën voor duurzame energie en energie-efficiëntie.

“Pacte pour la transition énergétique”: Dit is een nationale overeenkomst tussen de Franse overheid en bedrijven en organisaties die zich richt op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het verhogen van het aandeel van groene energie in de energie-mix van Frankrijk.

“Eco-modulation”: Dit is een fiscaal programma van de Franse overheid dat bedrijven die hun energie-efficiëntie verhogen, fiscale voordelen biedt.

“Taxe sur les produits énergétivores”: Dit is een belasting op energie-intensieve producten die wordt toegepast om bedrijven aan te moedigen om energie-efficiëntere technologieën te ontwikkelen en te gebruiken.

Belangrijke sectoren in Frankrijk

1. Agrifood

Frankrijk is een belangrijke producent van landbouw- en voedingsproducten, waaronder wijn, kaas en vlees. Gezond & duurzaam is daarbij van groeiend belang.

2. Technologie

Frankrijk is een belangrijke speler in de Europese technologie-industrie, met een groeiende focus op o.a. kunstmatige intelligentie en internet-of-things (IoT).

3. Transport & logistiek

Frankrijk heeft een sterk ontwikkelde transport- en logistieke sector, met belangrijke havensteden zoals Marseille en Le Havre.

4. Milieutechnologie

Frankrijk hecht veel waarde aan het ontwikkelen van technologieën die bijdragen aan een duurzamere toekomst en heeft specifieke regelgeving voor milieubescherming.

5. Dienstverlening

Frankrijk is een belangrijke markt voor dienstverlenende bedrijven, met veel mogelijkheden in sectoren zoals adviesdiensten, IT, consultancy en architectuur.

Meedraaien in de Franse duurzaamheidssector

Je duurzame producten exporteren naar Frankrijk of samenwerken met bedrijven uit de Franse duurzaamheidssector? Wellicht kun je gebruikmaken van één van de vele programma’s rondom duurzaamheid en groene energie.

Win tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek praktisch advies in over jouw uitbreiding naar de Franse markt en kom erachter hoe je je uitbreiding naar Frankrijk het beste kunt voorbereiden.

Neem contact op met onze Frankrijk-experts

Ons team staat graag voor je klaar. Bel naar +31 6 54 90 24 20 of vraag vrijblijvend een offerte aan.

© France Compagnie | 2024 | Privacybeleid | Website door CINQ Webdesign